Hyönteistorjujat

Ajattelin esitellä täällä myös kasvilapsiani, koska ne ovat korvanneet (ainakin toistaiseksi) lemmikit, eikä niitä oikeita lapsia ole tulossakaan. Aloitetaan näistä kolmesta, jotka ovat hurmanneet minut ihan täysin. Toivon voivani saada tämän kolmikon viihtymään ja kukoistamaan vielä pitkään, ja ehkä lisääntymäänkin määrällisesti. Petokasvit.fi-sivusto on ollut hyvä apu hoito-ohjeiden suhteen, samoin aiheeseen keskittyvä FB-ryhmä.

Ensimmäinen lihansyöjäkasvi löytyi kukkakaupasta pari vuotta sitten. Tötterölehti (Sarracenia) oli uusi tuttavuus, mutta koska se ei tarvitse välttämättä hyönteisiä pysyäkseen hengissä ja asuinhuoneiston olosuhteetkin sille kelpaavat, niin uskalsin sen hankkia. Tötteröni on edelleen pieni ja suloinen ja tarvitsisi ehkä isomman purkin että kasvaisi suuremmaksi. Edellisen talven se lepäsi jääkaapin vihanneslaatikossa ja meinasi homehtua koska ilma ei kiertänyt, mutta ei ottanut siitä nokkiinsa.

Kärpäsloukku (Dionaea muscipula) saapui meille rescuena Teron äidiltä noin vuosi sitten. Hän kun pelkäsi että ei saa pidettyä loukkua hengissä.  Putsasin kasvin kuolleista loukuista ja lehdistä ja ristin sen Napsuksi. Napsu on napsinut ahkerasti muun muassa kärpäsiä ja syötin sille kerran myös parsakaalin mukana tulleen sinisen kovakuoriaisen. Napsu vietti myös viime talven vihanneslaatikossa ja kärsi homeesta enemmän kuin tötterö. Leikkasin kasvin alas ja puhdistin kasvualustan pinnan homeesta. Nyt Napsu on taas hyvinvoiva ja kasvattelee uusia loukkuja.

Ensi talven lepopaikka on vielä hakusessa. Jääkaappi ei välttämättä tule kysymykseen, parveke on liian kylmä ja kellari saattaa olla liian lämmin. Onneksi on vielä hetki aikaa miettiä eri vaihtoehtoja.

Viimeisin hankinta on kannukasvi (Nepenthes), mistä olin haaveillut jo jonkin aikaa. Tämä kaveri löytyi vastikään eräästä puutarhamyymälästä ja adoptoin sen itselleni. En ole vielä saanut varmuutta mikä lajike on kyseessä, mutta joku ventricosa-hybridi se on joka tapauksessa. Trooppisena kasvina kannukasvi ei tarvitse talvilepoa, mutta pelkään etten saa pidettyä ilmankosteutta riittävän korkeana edes suihkuttelemalla sitä päivittäin. Seuraan tilannetta. Lasikon hankkiminen on aina vaihtoehto.

Kun tilasin Siru Nurmisen Lihansyöjäkasvit-kirjan sain kylkiäisenä kihokin (Drosera) siemeniä, jotka pitäisi kylvää ja kasvattaa myös. En ole vain saanut hankittua vielä sopivaa kasvualustaa mihin siemenet istuttaisin, joten suunnitelma on vielä toteuttamatta. Lihiksiä tulee ihan varmasti lisää. Ainakin yökönlehtiä (Pinguicula) olen nähnyt näilläkin leveysasteilla myynnissä. Keittiössä viihtyvät pienet kukkakärpäset kaipaavat joka tapauksessa lisää ansoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s