Momo?

Rakennus, missä tuleva kotimme sijaitsee, on rakennettu 1959, eli sen puolesta kyseessä on hyvinki momokoti. Jaa mikä? Momo tulee sanoista ”modest modernism” ja se kuvaa 1950-70-lukujen asuntosuunnittelua ja -rakentamista, elementtilaatikoita, samanlaisia koteja kerrostalo toisensa perään. Koteja, joissa on pieniin neliöihin ja mataliin huoneisiin mahdutettu kaikki mitä elämiseen tarvitsee. Meidän tapauksessamme onneksi katto ei ole niin matalalla, mutta muuten momokodin määritelmä kyllä täyttynee.

DSC_0672

Luin ja selailin juuri Katja Lindroosin, Riikka Kantikosken ja Niclas Wariusin kirjan Momo – koti elementissään sekä Jaana Itulan, Jenni Niemelä-Nyrhisen ja Laura Hapon kirjan Koti kaupungissa – 1 kortteli, 11 tarinaa. Momossa esitellään momokotien ydin ja erityispiirteet momokotien asukkaiden kautta, Koti kaupungissa -kirjassa taas kerrotaan Tampereen Kiinanmuurin korttelin asukkaiden kodeista. Kiinanmuuri on rakennettu vuosien 1955-60 välillä.

Molemmissa kirjoissa haastatellut ihmiset kertovat miten ovat saaneet tehtyä elementtilaatikosta itselleen viihtyisän kodin, osa isommilla, osa pienemmillä muutoksilla. Toiset ovat jättäneet koteihinsa paljon alkuperäistä, osa ei juuri lainkaan, koska kaikissa asunnoissa ei paljoa alkuperäistä ole enää ollut jäljellä, lukuunottamatta seiniä, jotka nekin ovat saattaneet liikkua.

DSC_0673

Olen itsekin karsastanut juurikin näitä persoonattomia kerrostaloja, joita tuntuu nousseen kaupunkien reunamille noina kolmena vuosikymmenenä kuin sieniä sateella. Ne ovat ulospäin näyttäneet niin tylsiltä että ei ole huvittanutkaan tutustua niihin sen kummemmin. Mutta ei koiraa karvoihin katsomista, eikä koteja talon ulkomuotoon. Kyllä paikasta kuin paikasta saa tehtyä omansa, jos vain näkee vähän vaivaa.

Ja vaivannäöstä puheenollen: olohuoneen seinät ovat loppusilausta vaille täysin puhtaat! Ystäväni Eija, Johanna, Jaana ja Maarit toivat oman työpanoksensa avukseni ja nyt puhdistelen enää viimeiset tapetinriekaleet seinistä ennen seuraavia toimenpiteitä. Huomenissa pääsen taas opettelemaan uusia asioita, niistä lisää myöhemmin..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s